Hemnet – en värdelös tjänst man inte kan vara utan

av Kristoffer Hilarius den 09 mars 2010

i Reflektioner

Jag har under alltför lång tid haft avsikten att flytta till en större lägenhet. Det sista veckorna har jag dock tagit tag i detta, till synes, evighetsprojekt och fixat mitt nuvarande kök och sprungit på lägenhetsvisningar. Jag, liksom det flesta andra, som letar efter lägenhet i Stockholm spenderar antagligen timmar surfandes på Hemnet som har blivit den självklara tjänsten för bostadsletande stockholmare.

Jag tycker dock att själva tjänsten Hemnet är riktigt kass och den enda anledningen till att jag besöker sajten är det stora utbudet av bostadsobjekt. På sätt och vis tycker jag att Hemnet till vissa delar påminner om exempelvis Blocket eller Blockets amerikanska motsvarighet, craigslist. Liksom dessa två radannonssajter har Hemnet ett ganska trist gränssnitt och bristfällig funktionalitet men utbudet är så pass stort att man blir tvingad att ha överseende med sajternas brister.

De tre saker jag stör mig mest på gällande Hemnet är:

  1. Ingen vettig kartfunktion – Jag letar främst i ganska snäva områden i Vasastan men eftersom det inte finns en kartbild med samtliga objekt måste jag scrolla förbi alla objekt i de ointressanta områdena i Vasastan.
  2. Rullistorna för kommun – Jag har väldigt svårt att tro att bostadsmarknaden är glödhet i exempelvis Aneby. Ändå kommer Aneby upp i den förhatliga rullistan vid ett första besök på Hemnet. Varför inte lägga Stockholm innerstad högst upp?
  3. Reglagen för sökning på boytan – Jag tittar främst på mindre tvåor på 40-45 kvadrat. I reglagen är dock det minsta stegen 10 kvadrat. Detta är antagligen inget större problem om man tittar på lite större objekt men tittar man exempelvis på små tvåor kan skillnaden på en lägenhet på exempelvis 40 och 50 kvadrat vara 700 000:-. Att minska stegen för sökningen gällande boytan kan inte vara speciellt knepigt.

Booli.se, som är en annan sajt för oss bostadsletare, har lyckats mycket bättre på alla dessa punkter. Men av någon anledning vågar jag inte ignorera Hemnet för där vet jag att alla intressanta objekt finns även om det tar onödigt lång tid att hitta dem.

Liknande inlägg:

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Pontus mars 12, 2010 kl. 19:04

Jag tycker att du ska använd enbättre tjänst med fler objekt än hemnet: http://www.booli.se.
Du säger att du inte tror de har samma utbud, men de har större utbud. De har t.ex kronofodgdens auktionsobjet vilka inte finns på Hemnet.

Svara

Kristoffer Hilarius mars 13, 2010 kl. 9:18

Jag håller helt med om att Booli.se är en bättre tjänst än Hemnet. Det har dock varit vissa kontroverser mellan dem och exempelvis Svensk Fastighetsförmedling som av någon oförklarlig anledning inte ville att deras objekt visades på Booli. Jag tror tyvärr att den publicitet det fick gör det svårare för bostadsletare att till 100% lita på att alla intressanta objekt verkligen finns på Booli.

Svara

Michael Wahlgren mars 18, 2010 kl. 20:36

Jantelagen härjar även i rullistorna. Inte kan stora Stockholm få gå före alfabetsordningen….

2020 finns inte Hemnet kvar. Om det är någon tröst.

Svara

Christian april 9, 2010 kl. 15:58

Hemnet har ett extremt inarbetat varumärke och en stor spridning. Tyvärr får Boolia och andra konkurrenter det svårt att på allvar slå sig in på marknaden. Det var hemnets bredd och avskalade enkelhet som gjorde dem stora från början, likt övriga tjänster du räknade upp i ditt inlägg.

Hemnet kommer att bibehålla sin position fram tills dess att någon utmanar med något helt nytt, det räcker inte med att göra samma sak i ett annat utförande. Det har provats av andra utan framgång samtidigt som nytänkaren stormar förbi i en fruktansvärd fart.

Svara

Johanna april 22, 2010 kl. 20:18

Hej, jo, alltså, jag tänkte att jag skulle tipsa om det här med hyresrätter! Himla fiffiga grejer.
Sedan vill jag också, i all min opartiska saklighet, påpeka att Södermalm inte är så dumt. Festligare än både Aneby och andra icke namngivna områden, när man väl börjar räkna på det.

Svara

Kristoffer Hilarius april 22, 2010 kl. 21:45

Johanna: Jag har hört att området kring Woxmar Ullkullsgatan på Söder ska vara riktigt trevligt 😉

Svara

Lämna en kommentar