Magento – Open Source plattform för e-handel

av Kristoffer Hilarius den 04 januari 2010

i E-handel

MagentoEn av de plattformar jag tycker är speciellt intressant när det gäller e-handel är Magento. Dels för att plattformen har de flesta av de funktioner man skulle kunna tänka sig vilja ha och dels för att det finns goda förutsättningar när det gäller sökmotoroptimering.

Men det som gör Magento extra intressant för mig är att de är Open Source. Finns inte den funktionalitet du eftersöker finns det tusentals utvecklare som kan hjälpa dig med utvecklingen så du är aldrig utlämnad till en leverantör.

Visserligen finns det andra plattformar för e-handel som är Open Source. Jag tänker exempelvis på osCommerce, PrestaShop och till och med Joomla och WordPress går att använda för e-handel. När det gäller osCommerce har utvecklingen av ny funktionalitet minskat ganska kraftigt de senaste åren och när det gäller det övriga plattformarna har det långt kvar innan det kan konkurrera med Magento gällande funktionalitet.

En annan intressant aspekt gällande Magento är att det har börjat dyka upp utvecklare och webbyråer som helt uteslutande specialiserar sig på Magento. I Sverige finns exempelvis Icommerce som enbart jobbar med att sätta upp Magento-butiker och flera företag som exempelvis Klarna (före detta Kreditor) utvecklar plugins för sina tjänster till Magento.

Just att Magento är så pass kommersiellt för att vara Open Source är något jag faktiskt enbart ser som något positivt. Detta kanske låter lite motsägelsefullt men för mig är det är svårt att komma med kritik mot något som ges bort gratis.

Visst finns det fördelar med att ha sin webshop hos en traditionell e-handelsleverantör när det gäller support och avtal för betalningslöningar med mera. Det jag personligen inte gillar med detta ”koncept” är att man som kund mer eller mindre är fast hos sin leverantör vilket man aldrig blir om man kör med Open Source.

Liknande inlägg:

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Rickard januari 8, 2010 kl. 15:40

Jag är väldigt nöjd med Magento, det är en flexibel plattform. Men som vanligt när det finns mycket möjligheter så blir det mycket inställningar.

Svara

Fredrik Jonsson januari 15, 2010 kl. 15:02

Håller på att utvärdera e-handelsplattformar själv, har du titta på några microsoftbaserade plattformar, typ Dynamicweb?

Svara

Kristoffer Hilarius januari 15, 2010 kl. 15:20

Just Dynamicweb har jag tyvärr väldigt dålig koll på.

Svara

Lämna en kommentar