SEO verktyg

av Kristoffer Hilarius den 22 augusti 2010

i Bra tjänster,SEO

Om du är intresserad av Sökmotoroptimering (SEO) finns det massor av olika hjälpmedel för att underlätta ditt arbete. Jag tänkte att jag här skulle tipsa om ett par verktyg som kan vara värda att känna till om du behöver lite assistans.

Sökmotorkonsult On Page verktyg

Jag har tidigare skrivit om Sökmotorkonsult On Page verktyg. Har du inte redan testat tjänsten så kan jag starkt rekommendera ett besök. Vad verktyget gör är att det ger dig feedback direkt på hur bra en sida är optimerad On Page för ett visst sökord. Skriv bara in URLen för sidan och det sökord som sidan optimeras för och du får rekommendationer på direkten på hur du kan förbättra din optimering. Är du en nybörjare inom SEO kommer du antagligen få många användbara tips och har du redan goda kunskaper inom SEO funkar verktyget alldeles utmärkt som en kontroll av ditt arbete.

Klicka här för att prova

301 redirect

Om du byter URL-struktur på din sajt eller av någon annan anledning vill redirecta en gammal sida är det viktigt, sett från ett SEO-perspektiv, att detta görs på ett ”sökmotorvänligt” sätt. I regel är det en 301 redirect du bör göra. Att kontrollera sina redirects kan dock vara lite knepigt. På 301redirect.se skriver du bara in din gamla URL och du får direkt svar till vilken URL sidan redirectas till och med vilken typ av redirect.

Klicka här för att prova

Backlink Watch

Är du intresserad av SEO har du säkert koll på hur många inlänkar din sajt har. Är du även intresserad av vilka ankartexter dessa länkar har kan du använda dig av Backlink Watch. Med Backlink Watch ser du även fördelningen av follow och nofollow på dina inlänkar. Personligen tycker jag att det finns mycket som skulle kunna förbättras med denna tjänst, inte minst hastigheten. Den ger dig dock en indikation om din ankartextfördelning och kan vara värd ett besök om du inte redan har stenkoll på dina inlänkar.

Klicka här för att prova

Firefox Add-ons

Använder du dig av Firefox som webbläsare finns det massor av add-ons inom SEO. Nedan listar jag ett par som jag använder.

SEOBook Toolbar

En väldigt användbar Toolbar där du bland annat direkt ser Yahoo Backlinks, Google PageRank och mycket mer. Du kan till exempel enkelt highlighta alla nofollow-länkar på en sida eller se Googles cachelagrade version av din sajt.

SEOQuake

SEOQuake erbjuder också en Toolbar med diverse intressant SEO-data. Personligen använder jag mig inte av Toolbaren utan enbart SEOQuakes Page Info. Där får du exempelvis snabbt fram en sidas Meta Description, antal interna och externa länkar och om de är follow eller nofollow. Du får även information om antal ord på sidan och dess ”keyword density” plus lite annat smått och gott.

Flagfox

Flagfox visar en flaggikon som anger webbserverns fysiska plats för den besökta sajten. Var sajten är hostad är väl inte något av de viktigaste faktorerna när man optimerar en sajt men den lilla ikonen i adressfältet stör dig knappast och lite intressant är det faktiskt.

Tipsa

Det finns som sagt massor av olika hjälpmedel för SEO. Ovan är några av det verktyg/add-ons som jag använder. Har du några hjälpmedel får du gärna skriva en kommentar nedan.

Liknande inlägg:

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Alfred september 21, 2010 kl. 9:36

Tack för de tipsen. Det är ju alltid bra att hålla koll på hur man ligger till rent SEO-mässigt.

Svara

Fredrik september 29, 2010 kl. 14:21

Använder mig gärna av http://www.pixcode.se/projekt/YahooApi/yahooSiteExplorer.aspx för att kolla antal länkar. Sidan summera ihop antal länkar från varje domän. Smidigt.

Gserp.se är ett bra verktyg för att kolla vilken position man har på olika sökord.

Svara

nike free sales mars 24, 2012 kl. 7:36

Gserp.se är ett bra verktyg för att kolla vilken position man har på olika sökord.

Svara

Kristoffer Hilarius mars 24, 2012 kl. 17:54

Håller helt med, borde lagt in Gserp.se då det är ett verktyg jag använder ganska ofta.

Svara

Lämna en kommentar