Kiva hjälper människor att hjälpa sig själva

av Kristoffer Hilarius den 02 april 2010

i Bra tjänster

Det finns idag flera sajter som sammankopplar privatpersoner som behöver låna pengar med personer som är villiga att låna ut om den föreslagna räntan är den rätta. I USA är de större aktörerna Prosper och Lending Club och i Sverige har Loanland funnits sedan ett par år. Personligen gillar jag konceptet att man genom ny teknik (läs Internet) skakar om lite i bankoligopolet och om jag hade några besparingar hade jag nog övervägt att låna ut pengar genom någon av dessa sajter.

Det finns dock andra tjänster inom detta område som är lite mer nobla. Jag tänker framför allt på Kiva.org. Kiva är en organisation som möjliggör för människor att låna ut pengar via Internet till olika institutioner som jobbar med mikrofinansiering. Dessa institutioner lånar i sin tur ut pengar till små företag och privatpersoner i utvecklingsländer runt om i världen.

Så här funkar Kiva

Så funkar KivaDet Kiva.org gör är att de sammankopplar ”vanliga människor” med dessa institutioner och du kan själv välja till vilka människor och projekt du vill låna ut dina pengar till. Lånet betalas tillbaka under en förutbestämd period men du får ingen ränta på de pengar du lånat ut. Den institution som administrerar mikrokrediten tar dock ut en ränta från låntagaren för att täcka sina omkostnader.

Även om låntagaren betalar ränta på lånet har dessa, till synes, väldigt små lån hjälpt miljoner människor i fattigare länder att förbättra sin tillvaro.

Några intressanta siffror

Totala värdet av alla lån genom Kiva: $ 129.063.860
Antal Kiva användare: 694.032
Antal Kiva användare som har finansierat ett lån: 441.687
Antal länder som representeras av Kiva långivare: 194
Antal företagare som har fått ett lån genom Kiva: 328.950
Antal lån som har finansierats genom Kiva: 180.546
Andel av Kiva lån som har gjorts till kvinnliga företagare: 82,29%
Aktuell återbetalningstakt: 98,47%
Genomsnittligt lånebelopp: $ 395,63
Genomsnittliga totala lånesumman per Kiva långivaren: $ 186,28
Genomsnittligt antal lån per Kiva långivaren: 5.42

Jag har nu registrerat mig på Kiva och börjat med att låna ut $ 25 till två olika projekt. Vill du se vilka projekt jag lånat ut till kan de se det på min ”Lender Page”.

Liknande inlägg:

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Christian april 9, 2010 kl. 15:45

Tack så mycket för tipset.

Jag gillar verkligen grundtanken i hjälp till självhjälp. Vägen ur fattigdom är att ge människor möjligheter att förverkliga sina drömmar. Bistånd fyller absolut en funktion i vissa regioner och mot vissa utsatta grupper men detta måste i stor utsträckning kombineras med hjälp till självhjälp.

Jag ska omgående registrera mig hos Kiva och börja hjälpa människor att förverkliga sina drömmar!

Svara

Michael Wahlgren april 12, 2010 kl. 19:59

Tack för tipset. Gillar konceptet skarpt och var som du, självklart, ”tvungen” att hjälpa till lite:

http://www.kiva.org/lender/michaelwahlgren

Svara

Jens Davis september 8, 2014 kl. 7:46

Det är ett jättebra projekt Kiva. Har en vän som är med där men har inte provat själv. Det låter spännande. Intressant att kvinnor är så mycket bättre på att sköta sina åtaganden.

Svara

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }