Magento Go är ett No Go

av Kristoffer Hilarius den 15 augusti 2011

i E-handel

Magento GoJag har tidigare skrivit om e-handelsplattformen Magento på denna blogg. Jag har även haft möjligheten att, via mitt jobb, bekanta mig med en del med plattformens för- och nackdelar. Jag tycker fortfarande att Magento är ett av de absolut bästa alternativen när det gäller val av e-handelsplattform, även om detta val självklart kan påverkas av vilka behov du har för din shop. Magento är trots allt en ganska “tung” plattform med många alternativ och diverse inställningar. Så om du vill sköta installation och underhåll själv krävs det att du har lite grundläggande kunskaper när det gäller kodning.

Med tanke på mina bristfällande kunskaper när det gäller kod tyckte jag det var extremt intressant när Magento i våras lanserade Magento Go.

Magento Go

Med Magento Go behöver du inte själv ordna med hosting, installation och diverse uppdateringar. Det är bara att registrera dig och “skalet” till din shop är uppe. Om du inte tror mig så kan du alltid kika på Magentos egna käcka promo nedan.

För närvarande går det att registrera sig för en gratis prövoperiod på 30 dagar. Efter prövotiden har du ett antal olika betalningsmodeller att välja mellan. Väljer du det enklaste alternativet kostar det inte mer än 100 kr per månad för att köra din shop på en av marknadens bästa e-handelsplattformar.

Så varför är Magento Go ett No Go?

Det finns flera saker som begränsar möjligheterna med Magento Go. Du har till exempel inte tillgång till din installation via FTP och på många sätt har Magento Go samma för- och nackdelar som det finns med att registrera en gratisblogg på WordPress.com. Det är med andra ord lätt att komma igång men vill du lägga till din egna plugins eller göra större förändringar i layouten blir du helt plötsligt kraftigt begränsad.

Idag finns det även bara språkstöd för engelska, spanska, franska, tyska och holländska. Att översätta din shop till svenska är förvisso ganska enkelt men det tar sin tid och vissa element går det tyvärr inte att editera alls. Om du exempelvis vill visa svenska kronor som valuta i din shop och vill sälja en vara för exempelvis 299 kr visas det i dagsläget som Skr299. Detta “format” för vår kära krona går för närvarande inte att ändra på vilket är mycket irriterande. Det blir helt plötsligt tydligt att Magento inte har haft den svenska marknaden i åtanke när det gjorde sin reklamfilm.

Det är även inte helt optimalt att välja bort flera av de “block” som Magento Go väljer att visa som default i installationen av din shop. Vill du exempelvis ta bort nyhetsbrevsanmälan kan du inte bara välja att “bocka ur” alternativet utan du behöver dölja det via din CSS.

Betalningslösningar som finns tillgängliga och är kända för den svenska marknaden lyser också med sin frånvaro och det är väl egentligen bara PayPal som inger någon form av kännedom för gemene svensk.

Så efter ett par dagars testande har jag tyvärr kommit till slutsatsen att Magento Go inte är ett alternativt för e-handel riktad mot den svenska marknaden. I alla fall inte ännu. Jag kommer dock fortsätta att följa utvecklingen av Magento Go. Om du tittar runt i supportforumet kommer du se en och annan svensk som också beklagar sig över hur svenska kronor presenteras. Förhoppningsvis kommer detta bidra till att Magento på sikt gör de nödvändiga anpassningarna som krävs för den svenska marknaden, men fram tills dess säger jag att det är ett No Go.

Har du testat Magento Go?

Om du har testat Magento Go och tycker att jag är helt fel ute är du mer än välkommen att dela med dig av dina erfarenheter genom att skriva en kommentar nedan.

Liknande inlägg:

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Niklas november 13, 2011 kl. 21:50

Nja,

Det stämmer väl inte helt och hållet, eller så har de släppt en ny version.

* Du har full kontroll över dina CSS-filer.
* Det går att ladda upp översatta filer i CSV-format – samma locale-filer som vanliga Magento.
* Nyhetsbrevet stänger du av i Configuration/Advanced/Newsletter Block Enabled/Disabled.

Svara

Kristoffer Hilarius november 14, 2011 kl. 9:46

Hej Niklas,

Nu var det ett tag sedan jag var inne och kollade i Magento Go och jag har avslutat min testbutik så det är mycket möjligt att det gjorts flera uppdateringar sedan dess. Vet du om det nu går att redigera formatet för svenska kronor?

Svara

Celtic december 24, 2011 kl. 0:15

Hejsan!

Jag testar just nu också Magento Go och dom har förbättrat valuta möjligheterna. Det är nu möjligt att ändra symbolen manuellt men läget är inte möjligt att ändra(man kan fortfarande inte flytta prissymbolerna) Detta är hur det set ut nu: SEK299 eller kr299, så SEK299 är egentligen inte så hemskt 🙂

Svara

Kristoffer Hilarius december 24, 2011 kl. 10:27

Kul att de händer saker med Magento Go. Jag tror som sagt var på konceptet.

Svara

Lämna en kommentar