MailChimp – bra tjänst för nyhetsbrev

av Kristoffer Hilarius den 26 december 2009

i Bra tjänster

Jag har jobbat en hel del med marknadsföring via e-mail och den tjänst jag använt i det flesta fall är MailChimp. Just namnet (och fokuseringen på den glada schimpansen) kanske inte är idealiskt om man vill framstå som ett seriöst företag men jag är en stor fan av denna tjänst (och schimpansen).

mailchimpMed hjälp av MailChimp kan du enkelt skapa html-mail och få riktigt bra statistik och rapporter för dina utskick. Du kan exempelvis se hur många som öppnat ditt nyhetsbrev, vem som öppnat det och vilka länkar det klickat på.  Det finns även möjlighet att se när på dygnet som mottagarna har klickat och når ditt utskick många olika länder kan du snabbt få en geografisk fördelning av vilka som har öppnat ditt nyhetsbrev.

Utöver att du kan få riktigt bra statistik så har MailChimp smidiga integrationer med flera användbara tjänster som exempelvis Google Analytics och Twitter. Den smidiga integrationen med Analytics gör att det är väldigt enkelt att köra A/B testning av dina nyhetsbrev så att du kan se vilka ämnesrubriker som funkar bäst etc.

Det finns även smidiga plugins till de flesta populära CMS som WordPress, Drupal och Magento (om du jobbar med e-handel). De flesta pluginsen funkar så att du placerar en kodsnutt på din sajt så att när besökare signar upp för ditt nyhetsbrev placeras deras uppgifter direkt i din mottagarlista hos MailChimp. Om du exempelvis ber dina besökare om födelsedatum när dom signar upp för ditt nyhetsbrev kan du ställa in så att ett gratulationsmail skickas per automatik.

Utöver de funktioner jag tagit upp här finns det massor av andra användbara funktioner. Det negativa jag kan nämna om MailChimp är egentligen bara två saker.

1. Uppsättningen av dina listor kan vara ganska omständlig även om det har blivit lite bättre efter de senaste uppdateringarna. Du behöver bland annat sätta upp diverse mail för de mottagare som väljer att avregistrera sig från ditt nyhetsbrev. Detta tar ganska mycket tid och kan kännas lite tröstlöst med tanke på att det enbart är till för att hindra spammare att använda tjänsten.

2. Den andra svagheten med MailChimp, enligt mig, är deras HTML-editor. Den är ganska bökig så om du kan grunderna i HTML är det nog enklare att koda ihop ditt nyhetsbrev i en annan editor och helt enkelt köra en copy paste.

lord-of-the-danceOm man bortser från editorn tycker jag gränssnittet är väldigt enkelt och intuitivt. En ganska underhållande feature är schimpansen uppe det högra hörnet. Normalt brukar han ge dig komplimanger men ibland kan han ge dig lite tips på ”intressanta” länkar. ”Eat your heart out Lord of the Dance” är en personlig favorit. Klickar du på länken kommer du till YouTube-klippet nedan.

Ganska fånigt men ändå ganska underhållande om man är lite barnslig.

Betalningsmodellen för MailChimp har tidigare varit ganska straight forward. Du betalade helt enkelt för antal mail du skickade. Nu har det introducerat en ny modell och något som det kallar för ”Forever Free”. Med ”Forever Free” är tjänsten gratis så länge du har färre än 500 mottagare och inte skickar fler än 3000 mail per månad. För lite större kunder kör det en pristrappa beroende på hur många mottagare du har och du kan då skicka obegränsat med mail.

Så om du letar efter en bra tjänst för nyhetsbrev eller är missnöjd med den du använder tycker jag definitivt att du ska testa MailChimp. Det är trots allt gratis om du börjar i liten skala.

Liknande inlägg:

{ 8 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Rickard december 29, 2009 kl. 14:15

Jag kör med Mailchimp för alla nyhetsmail och den tjänsten kan verkligen rekommenderas. Enkel att använda och en massa statistik.

Svara

Eva september 22, 2010 kl. 14:32

Tack! Letade just efter en schysst, gratis nyhetsmailklient för ett litet företag. Det här hjälpte mig big time.

Svara

Kristoffer Hilarius september 22, 2010 kl. 17:19

Va kul att man kan hjälpa till 🙂

Svara

Bodil februari 1, 2012 kl. 12:19

Har tidigare haft Aweber men med så få utskick jag har, lönar det sig dåligt. Detta var ett bra alternativ som till och med är gratis – vilket jag klarar mig på:-) Tack!

Svara

Kristoffer Hilarius februari 1, 2012 kl. 12:21

Alltid kul att kunna tipsa om en bra tjänst 🙂

Svara

Christoffer Tyrefors april 19, 2012 kl. 14:16

Värt att nämna bland ”massa andra funktioner” är att de har ett mycket smidigt API som kan användas för eventstyrda mail i stil med ”nu har din order skickats” och så vidare.

Svara

Kristoffer Hilarius april 19, 2012 kl. 14:19

Inget jag provat själv men jag litar på dig när du säger att deras API är smidigt 🙂

Svara

Simon Lundholm november 8, 2012 kl. 0:04

Precis det jag letar efter! Låter helt klart värt att ta en ordentlig titt. Tack för tipset!

Svara

Lämna en kommentar